Aamun kiire ei ole kaveri

AAMUN KIIRE EI OLE KAVERI

Joskus Facebook osaa pysäyttää. Uncle Adamsin videopätkä pisti fundeeraamaan. Piirsin aikajanalle syntymäni ja hetken ilmavoimiin lähtemiselle elinajanodotteen mukaisesti. Rajoitin janalta ajan, jolloin menin työelämään ja jolloin mahdollisesti jään eläkkeelle. Aikamoisen osan parasta, virkeintä elämääni teen vain töitä, töitä ja töitä. Ei siten ole sama, miten töitä teen. (lähde: www.youtube.com/unkleadams)

Toisia kiire aktivoi, minua se lamaannuttaa. Kiire saa aikaan stressiä ja voi pojat, mitä kaikkea ikävää se taas tekee kehossamme. Kiireen väistäminen edellyttää suunnitelmallisuutta ja mahdollisuuksien mukaan turhien toimintojen, kuten vaikkapa liiallisen työliikkumisen eliminointia.

Koska etätyöntekijän ei tarvitse lähteä liikenteeseen aamulla, voi tälläytymisen, kelloon vilkuilemisen ja henkilöautossa/bussissa/junassa aikansa kuluttamisen sijaan ensinnäkin… juoda toisen kupin kahvia.  Sitten voi käydä työhön kiinni saman tien, vaikka pyjamassa. Voihan matkallakin töitä tehdä, mutta pistän meikkaamattoman kuontaloni pantiksi, että työn jälki tulee paremmaksi kotona kuin rauhattomassa liikenteessä tehtynä.

Joskus Kuvan lähde: www.youtube.com/unkleadams

Aamun rauhalliset minuutit voi myös käyttää vaikka jumppaan ja hetken meditaatioon. Hätiköivä aikataulutus vaihtuu näin paremmaksi hapenottokyvyksi, kirkkaammaksi ajatteluksi ja nopeammin valmistuviksi töiksi. Työnantaja tykkää. Sama pätee paluumatkaan – myös sen sijaan voin tehdä jotain järkevämpää. Jätän ainakin vihreämmän jalanjäljen.

Oletko hidas aamuisin? Minä olen ja aika moni muukin on. Se, että pakottaisimme itsemme tiuhempaan tahtiin ja puskisimme eteenpäin kuin raivo härkä, ei nopeuta asioita. Teemme vain vääriä asioita ja tulos on laimea. Joudumme aloittamaan työn usein alusta. Minä herään parhaaseen työtehooni oikeastaan vasta 11:ltä, mutta seesteisen aamun ansiosta aivoni kirkastuvat jo huomattavasti aiemmin.

Katson vielä aikajanaa, ja huomaan, että olen ylittänyt elinmatkani puolenvälin. Nyt on korkea aika uskaltaa kyseenalaistaa, ideoida, muuttaa ja vaihtaa työtapoja itselleen sopivammaksi ja stressittömämmiksi. Samalla otan tussin käteen ja siirrän rohkeasti lentoa ilmavoimiin monella vuodella eteenpäin.

Lue lisää stressin vaikutuksista kehoomme: http://www.avainhyvinvointiisi.fi/stressi/

Comments (0)