Hiekkalaatikolla vai neukkarissa?

Hiekkalaatikolla vai neukkarissa?

Back to business! Loman jälkeen olisi aiheellista tutkailla, millainen olen työtiimien jäsenenä ja kokousosallistujana. Ainaisen toisten käytöksestä motkottamisen sijaan voisimmekin kurkistaa, kuinka puhtaita ovat omat jauhomme pussissa. Osaanko minä edistää yhteistyötä ja helpottaa viestintää kokouksissa?

Valmistaudun (– vaiko priorisoin aina muuta?)

Kuinka ikävältä tuntuukaan mennä korvat luimussa neuvotteluhuoneeseen, kun kaikki etukäteistyöt on tekemättä. Voin vaikuttaa vain, jos olen pähkäillyt aihetta. Kaiken energian voin kanavoida asioiden edistämiseen, enkä arvailuihin siitä, mistä nyt puhutaan. Siten minulla onkin jo plakkarissa muutama (mielestäni) erinomainen idea. Näitä voin muokata lennossa ja sovittaa muiden hyviin ehdotuksiin. Yhteistyössä aikaansaatu tulos on aivan napakymppi asian jalkauttamisenkin kannalta.

Ponnistelen tarkoituksenmukaisten päätösten aikaansaamiseksi (– vai rakastanko vain ääntäni?)

En suinkaan tullut puhumaan lapioista ja hiekkakakuista, vaan asia- tai esityslistan aiheista. Kun pysyn ruodussa, näytän samalla esimerkkiä muille, ja saamme todennäköisesti homman maaliin ja pojan kotiin sovitussa ajassa. Tieltänsä eksyneitä voi lempeästi ohjata takaisin asian ytimeen muistuttamalla, mikä juttu olikaan kesken. Kepeys ei ole kiellettyä, mutta jatkuva leikiksi lyönti on epäkohteliasta ja toisten aliarvostamista. En yritä hajottaa pakkaa, vaan rakennan. Pohdin, arvioin, ehdotan ja osallistun päätöksentekoon täysivaltaisena jäsenenä. Siksi huolehdin, että omat puheenvuoroni edistävät asian käsittelyä.

Osaanko

Tuon esille tietoni ja mielipiteeni (– vaikka vaikeneminen on kultaa)

Minut on kutsuttu tähän kokoukseen syystä. Minulla on asiasta tietoa, kokemusta tai olen oiva saattamaan asioita päätökseen. Tiedon pimittäminen tai korostaminen on kakaramaista touhua, eikä tuo nautintoa henkilölle itselleenkään. Olkoon motiivit muilla mitkä tahansa, minä kerron avoimesti, kun kysytään ja ehdotan, jos ei huomattu kysyä. Rohkaisen myös hiljaisia kertomaan tietämyksensä yhteisen hyvän vuoksi: Erkki, sinähän kävit tämän asiakkaan luona..., mitä arvelet...? Stina, sinullahan oli hyviä kokemuksia tästä..., mikä niistä oli mielestäsi onnistunein...? Kaikki eivät ole yhtä rohkeita ja avoimia kuin minä kertomaan kokemuksistaan oma-aloitteisesti.

Sitoudun päätöksiin (– vai murjotanko hiljaa yksikseni)

Aina ei mene niin kuin Strömsössä. Kokouksen tulos ei ollutkaan mieleinen, koska joku Lindberg halusi toisin. Mutta minäpä olenkin kasvanut jo aikuiseksi ja lähtenyt hiekkalaatikostani. Tiedän, etten voi aina saada tahtoani lävitse, enkä siksi pidä siitä epätoivoisesti kiinni. Siksi mukaudun päätökseen ja toimin sovitun mukaisesti ilman kahviautomaatilla nalkuttamista. En edes pyörittele silmiäni seuraavassa kokouksessa. Todennäköisesti kuitenkin annan sisäiselle lapselleni periksi ja käyn työntämässä ison perunan jyrääjä-Lindbergin auton pakoputkeen.

Comments (0)