Justhan mun akut oli täynnä

Justhan mun akut oli täynnä

Vuodanko minä jostakin? Äsken olin vielä täynnä energiaa kesäloman jäljiltä, mutta nyt tuntuu, etten lomalla ole ollutkaan. Kiire ahdistaa ja työtaakka stressaa. Lienen kakkosluokan kansalainen, kun nyt jo puuskututtaa. Miten lomaltapaluuakkuni oikeasti voivat?

Ollapa nyt auto ja mennä piuhan päähän huoltoliikkeeseen katsomaan, tuleeko virheilmoitusta akkujeni tilasta. Voisin samalla resetoida koko koneen ja asentaa uusimman ohjelman tähän kulahtaneeseen masiinaan. Mutta, kun tällaista diagnostiikkaa ei ole saatavilla, on turvauduttava tiedonhakuun lähipiiriltä ja asiantuntijoilta.

Lähiverkostoni paljasti, etten olekaan yksin asiani kanssa.  Tuntemukset alkusyksystä olivat hyvin samankaltaiset myös ystävilläni. Päädyimme antamaan vertaistukea toistemme akuille syömällä ja juomalla pitkän kaavan mukaan. Seuraavana aamuna – sakset kurkussa ja tillit sylissä – suorastaan hyperventiloin väsymyksen kourissa. Hyvät ideat olin jostain syystä unohtanut... Muistilapullakin luki vain: helvetin hyvä idea! No ei avautunut se briljantti ajatus. Menetelmä oli siten todistetusti väärä ja akut nyt entistä tyhjemmät.

Justhan

Asiantuntijan sanoma suisti minut täysin raiteiltani. Työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka paljasti Ylen haastattelussa, ettei mitään akkuja oikeasti olekaan. Tutkimusten mukaan loman tuomat hyvät terveysvaikutukset katoavat jo ensimmäisellä työviikolla. Emme siis voi nukkua varastoon tai rentoutua reserviin. Akku, jos sellaista siis edes on, on ladattava joka päivä. Nyt ja tässä. Se tyhjenee hetkessä kuin vanhan kännyni patteri.

Katseet on siten suunnattava meihin itseemme. Sinuun, minuun, meidän asenteisiimme, työtapoihimme ja työpaikkoihimme. Ja vieläpä tänään. Elämä on nyt. 

Seuraavissa blogeissani kerron teiltä ja muilta elämän asiantuntijoilta keräämiäni vinkkejä stressihormonien virtauksen vähentämiseksi ja energiatason pitämiseksi mahdollisimman hyvänä työssämme.  Osallistu blogiini ja kerro, mitkä keinot sinä olet kokenut hyviksi työssä ja vapaa-ajalla. Voit lähettää minulle sähköpostia ja esitän ajatuksesi henkilöllisyyttäsi kertomatta. Kiitos, kun osallistut!

Comments (0)