Kokous-Kankkonen

Kokous-Kankkonen

Viime vuonna tehdyn Kansallisen Kokousbarometrin* mukaan 40 prosenttia kokouksista koetaan tehottomaksi. Aikamoinen määrä heittää kankkulan kaivoon energiaa, aikaa ja rahaa. Lähdepä mukaan simuloituun kokoukseemme. Tuntuuko tutulta?

Hallintopäällikkö Kankkonen pitää uskollisesti ja ylpeänä kiinni Hallinto-osaston terveiset -kokouksestaan, jonka hän lanseerasi organisaatiossa kymmenisen vuotta sitten. Nyt hän häärää papereidensa kanssa ja kyselee kokoukseen sopivaa tilaa epätoivon partaalla, sillä tilavaraus tarjoiluineen on jäänyt taas viime tippaan. Onneksi hän on sentään saanut lähetettyä osallistujille tapansa mukaan ja varmuuden vuoksi paksun pinon etukäteismateriaalia, joihin hän toivoo hartaasti kaikkien perehtyneen ennen kokousta. Optimisti ja hyväntahtoinen kun on.
Kokouksiin valmistautuminen vie työntekijältä 6 tuntia viikossa.*

Osallistuja Ollikainen tuskailee hänkin – syynä täyteen buukattu kalenteri. Kankkosen kokous ei kiinnosta, ja mieli tekisi jäädä tekemään ”tärkeämpiä” juttuja. Näissä nuutuneissa tapaamisissa on viime aikoina ollut enää harvoin mitään työn kannalta oleellista. Ollikaisen työnkuvakin on muuttunut, joten hän ei koe enää olevansa oikea henkilö osallistumaan. Muita, uusia kokouksia on muutoksen takia tullut aivan riittävästi. Hän kuitenkin osallistuu, kun ei raaski jäädä poiskaan. Saapahan pienen hengähdystauon kaikesta muusta. Kankkonen muistuttaa sitä paitsi vanhoista hyvistä ajoista. Itse kokouksiin työntekijä käyttää aikaa 9,5 tuntia viikossa.*

Kansallisen

Kokouksen Kankkonen aloittaa ylijuhlallisella tervetuliaistoivotuksella, johon sisältyy aina kutakuinkin sama kuiva vitsi. Se naurattaa häntä itseään. Tylsyyden huippu, ajattelee Ollikainen ja on näkevinään 10 vuoden pölyt pöllähtävän puheenjohtajan suusta. Laskeuduttuaan todellisuuteen runebergiläisen puheensa sfääreistä Kankkonen toteaa otsa rypyssä, että puolet osallistujista on edelleen tulematta. Siksi on paras jutella niitä näitä, että saadaan kaikki paikalle ennen varsinaista aloitusta. Osa osallistujista pahoittelee, että ei ole ehtinyt perehtyä aineistoon, ja Ollikainen tajuaa unohtaneensa koko materiaalipinon pöydälleen.
Kokouksissa hukataan aikaa*

  • 44 %:n mielestä siksi, että osallistujat myöhästyvät ja heitä odotellaan.
  • 39 %:n mielestä siksi, että varsinaiseen kokousaiheeseen ei tahdota päästä.
  • 64 %:n mielestä siksi, että kokouksessa käydään läpi sinne kuulumattomia asioita.
     

No nyt päästään asiaan ja agendaan! Paitsi, että Kankkosen läppäri ei saa yhteyttä videotykkiin, ja kun vihdoin saa, tykin lamppu simahtaa. Manuaalinen editointi on vanha ja vakaa tapa, päättelee Kankkonen ja nousee jälleen tilanteen herraksi, kuin kaatunut Lasse Virén. Hän kääntyy uhmakkaasti fläppitaulun puoleen, avaa tussin korkin, mutta tussi onkin kuivunut.
22 %:n mielestä kokouksissa hukataan aikaa toimimattomiin ja/tai puutteellisiin kokoustyökaluihin ja -välineisiin.

No miten on: pidetäänkö teillä vielä kankkoskokouksia?

Comments (0)