Kokoustamisen ensiapupakkaus

Kokoustamisen ensiapupakkaus

Kyllä pitkä talvi ja tuon taivahan työtahti verottavat jaksamista. Mustat silmänalukseni paljastavat, että pian alkava loma tulee tarpeeseen. Työkavereiden kalpeat naamatkin ovat makkaralla, suut mutrussa ja kelloa vilkuillaan kuin alati myöhässä oltaisiin. Kokouksissa kärsivällisyyden loppuminen näkyy yhtä selkeästi kuin kaksitahtikone kuuluu. Näillä ohjeilla selviät kesäkuun loppuun!

1. Kokousosallistujat laahustavat neuvotteluhuoneeseen myöhässä.

Napsauta ovi lukkoon kokouksen alkamisajankohtana, vie kokous loppuun paikalla olevalla porukalla ja nakita kaikki tulevat työt poissaolijoille. Kerrot ystävällisesti ja rauhallisesti, kuinka kutyymi jatkuu seuraavissakin kokouksissa. Tulevilla kerroilla kaikki ovat ihmeesti paikalla ajoissa. Niitä, jotka äänestävät jaloillaan, ei tarvita koko kokouksessa.

2. Osallistuja häiritsee, naputtaa kynää pöytää vasten ja liikehtii hermostuneesti.

Kysyt oitis häneltä mielipidettä meneillään olevasta asiasta (– et, onko hänellä peräpukamia). Käytä avointa kysymystä, jotta pelkkä ei tai kyllä eivät riitä. Pyydä kuvailemaan tai perustelemaan asia. Kävelet samalla hänen selkänsä taakse ja nappaat kynän pois hänen kädestään. Jatkat kuuntelemista kiinnostuneena kuin mitään ei olisi tapahtunut. Nyökkäilet ja hymyilet. Häiriköt ovat usein vain turhautuneita, kun kukaan ei kysy heiltä.

Kokouksissa kärsivällisyyden

3. Osallistuja puhuu toistuvasti puheenvuorosi päälle.

Käännä rintamasuunta keskeyttäjään päin, katso häntä merkitsevästi ja odota hiljaa kunnes hänkin hiljenee. Sano rauhallisesti, kuuluvasti ja päättäväisesti: ”Sovitaanko, että minä puhun asiani nyt loppuun ja sinä kerrot oman kantasi omassa puheenvuorossasi?” Jatka katsomista niin kauan, että saat päällepuhujalta reaktion. Tämä on oiva tapa ohjata muidenkin käyttäytymistä. Yhtä aikaa suojaat muidenkin oikeuksia tulla kuulluksi ja hillitset päällepuhumista.

4. Osallistuja lähtee kesken joka kokouksen syitään selitellen.

Kun ovi painuu kiinni hänen takanaan, mieti tarvitaanko häntä? Onko hänellä oikeus keskeyttää ja häiritä kokousta ainaiselle selittelyllään? Kutsutko hänet seuraavaan kokoukseen? Tai muutatko kokouksen ajankohtaa kaikille sopivammaksi?

5. Minä itse olen 1, 2, 3 ja 4.

Me kaikki tarvitsemme arvostusta ja hyvällä tavalla huomioiduksi tulemista. Tällä tavoin en niitä saa. Luen kohdat 1–4 uudelleen ja otan opiksi.

Comments (0)