Ala johtaa niin kuin v. 2016 kuuluu johtaa!

September 27, 2016 Miika Liljedahl

Ala johtaa niin kuin v. 2016 kuuluu johtaa!

Vaikka teidän firmassa tehdäänkin asiantuntijatyötä ja vaikka tiedät hyvin, että työhön käytetyllä ajalla ei ole väliä koska ainoastaan lopputuloksella on, niin siitäkin huolimatta se protestanttinen suorittajapiru aika ajoin istahtaa olkapäällesi ja kuiskuttaa korvaasi: “Lintsareita koko porukka ja eritoten ne, jotka eivät kynnet verillä hakkaa näppistä kahdeksasta neljään tässä minun silmieni alla jotta voisin heitä alati tarkkailla ja vahtia!”

Sen jälkeen kun olet johtajana päättänyt alkaa luottamaan porukkaasi, tehtäväsi on tarjota ihmisille selkeät pelisäännöt etätyöhön ja hyvät välineet työn tekemiseen missä tahansa ja million tahansa. Mutta siinä ei vielä ole kaikki – nimittäin kaikkein tärkeintä on ohjata ihmisiä opettelemaan itsensä johtamista.

Ala johtaa

Mitä sillä tarkoitetaan?

Periaatteessa kysymys on itsetuntemuksesta. Siitä, että ihminen itse tiedostaa ja tunnistaa ne tavat ja käytännöt, joilla itsenäinen työskentely on tehokkainta. Ja koska me kaikki olemme erilaisia, yhtä oikeaa tapaa ei ole. Valintojen tekeminen omien vahvuuksien ja kehitysalueiden mukaan edesauttaa omien parhaiden rutiinien löytämisessä: miten työ kannattaa jaksottaa, miten usein on hyvä pitää tauko ja ennen kaikkea kuhunkin työtehtävään parhaiten sopivan paikan valitseminen

Useimmitenhan etätyötä tehdään kotona – paikassa, joka monen mielestä soveltuu harvinaisen huonosti työn tekemiseen mihin puolestaan on lukuisia eri syitä (koska pleikkari, koska sohva, koska komeroiden siivoaminen, koska pikku nokoset….). Eli jos kotona on liikaa houkutuksia ja keskittymistäsi häiritseviä tekijöitä, mene kahvilaan tai kirjastoon. Paikalla ei ole väliä, ainoastaan sillä on, mitä saat aikaiseksi.

Jos tiedät olevasi aamuihminen, aloita työskentely varhain ja ota iltapäivästä sitten lunkimmin. Jos olet lyhytjänteinen ja impulsiivinen tekemisessäsi, pidä taukoja usein mutta pidä ne lyhyinä. Ja niin edelleen. Jokainen tietää itse mikä toimii parhaiten – ja sen oivalluksen aikaansaaminen on jokaisen esimiehen tehtävä.

Kiteytetysti etätyön johtamisesta:

1. Luota.
2. Johda oikein: mittaa ja seuraa tuloksia, tue ja konsultoi
3. Tue parhaiden käytäntöjen ja työtapojen löytämisessä.
4. Teknologia ja työvälineet


Kohdat 3 ja 4 avataan seuraavissa blogeissa. Pysy kuulolla! 

Share